Home

De volgende pagina

De verzameling 

Nieuwe aanwinsten 

Nederland

Namen

Reclame

Het verhaal

Bedankt

Wat ik zoek

Dubbele


Boeken

Links

Sitemap

Gastenboek

Save page

 

                                       

 

 

 

 

 

Vorige        Home          Verzameling         
 

Het verhaal bij Okura door Franklin Mint

OKURA

De fascinerende decoratie op hot porseleinen vingerhoedje van Okura bestaat uit een spelend kindje in Chinese kledij met een heel bijzonder kapsel.
Het is een ontwerp dat vermoedelijk dateert uit de 8ste eeuw, waarschijnlijk afkomstig uit de oude stad Nara, de eerste permanente hoofdstad van Japan.
Bij het ontwerp behoort eveneens een bloeiende tak en een fles in kalebasvorm - soms ook nog een trommel en het kind word beschouwd als een brenger van geluk.

In de jaren tussen 1603 en 1868 toen een groot deel van Japan werd geregeerd door de shoguns of feodale dictators en Edo (het tegenwoordige: Tokio) de hoofdstad was, mocht het gelukskind motief alleen gebruikt worden op cadeaus voor kinderen van de machtige shoguns. Okura heeft de wens uitgesproken dat dit goede voortekens dragende kind voorspoed en geluk moge brengen aan alle bezitters van het vingerhoedje.

Het porseleinhuis Okura, dat door Kazuchika Okura in Tokio word opgericht, is nu een filiaal van de firma Noritake en produceert uitsluitend de fijnste kwaliteit porseleinkunst en serviesgoed, dat geheel met de hand wordt vervaardigd.

Okura serviezen zijn in opdracht van dc Keizerlijke Familie vervaardigd en worden tevens overal ter wereld op Japanse ambassades gebruikt. In dc laatste decennia zijn er bijvoorbeeld keizerlijke bestellingen gedaan voor serviesgoed ter gelegenheid van het huwelijk van
prinses Terunomiya cn een formeel gala-diner-servies voor het paleis van kroonprins Akihito, alsook cadeau artikelen voor presentatie aan dc Keizer bij de viering van zijn vijftigjarig regeringsjubileum.