Home

De volgende pagina

De verzameling 

Nieuwe aanwinsten 

Nederland

Namen

Reclame

Het verhaal

Bedankt

Wat ik zoek

Dubbele


Boeken

Links

Sitemap

Gastenboek

Save page

 

                                       

 

 

 

 

 

Vorige        Home          Verzameling         
 

Het verhaal bij Royal Adderley door Franklin Mint

ROYAL ADDERLEY

Het van fijn beenderporselein vervaardigde Royal Adderley vingerhoedje vertoont een teer bloemdessin van snoezige lichtblauwe bloemetjes met een fijn rood randje.
De bladeren zijn aangegeven in een zachte, gedempte tint groen, die aansluit op de tere kleur van de bloemen.
Het dessin zelf steekt prachtig af tegen de zuiver witte ondergrond die zo kenmerkend is voor het beste Engelse beenderporselein.

Het bloemmotief is heel toepasselijk voor Royal Adderley, aangezien deze porseleinfabriek bekend staat om haar prachtige bloemversieringen op beenderporselein.
Deze kleurrijke werkjes bestaan uit ambachtelijk vervaardigde bloemcomposities van beenderporselein, geheel met de hand geschilderd.
Bekwame ambachtslieden vormen elk bloemblaadje afzonderlijk en voegen ze samen tot een bloemenweelde, verenigd tot composities zoals ze in een Engelse tuin geplukt zouden kunnen zijn.
Hierbij valt op te merken dat men porseleinen bloemen oorspronkelijk zag als decoratie van sierporselein, maar dat het kort na de Eerste Wereldoorlog kunstwerkjes op zich werden. Sinds 1936 is Royal Adderley toonaangevend op dit moeilijke gebied.

Het op dit vingerhoedje aangebrachte merkteken bevestigt dat het van beenderporselein door Royal Adderley vervaardigd is.
Het merkteken van de fabriek bestaat uit een bloemmotief in silhouet met een kroon erboven en de naam van deze vooraanstaande porseleinfabriek.

Het in het Engelse plaatsje Longton gevestigde bedrijf van Royal Adderley maakte vroeger deel uit van Ridgway Potteries Ltd. Sinds 1971 behoort het bedrijf tot Royal Doulton, maar nog steeds vervaardigt het producten onder eigen naam.