Home

De volgende pagina

De verzameling 

Nieuwe aanwinsten 

Nederland

Namen

Reclame

Het verhaal

Bedankt

Wat ik zoek

Dubbele


Boeken

Links

Sitemap

Gastenboek

Save page

 

                                       

 

 

 

 

 

Vorige        Home          Verzameling         
 

Het verhaal bij Roal Copenhagen door Franklin Mint

ROYAL COPENHAGEN

De decoratie op het vingerhoedje van Royal Copenhagen bestaat uit het beroemde merkteken van de firma dat overal ter wereld bij porseleinkenners bekend is.
Dit merkteken is sinds de oprichting van de firma in 1775 onveranderd gebleven en toont drie golvende, blauwe lijnen die de drie waterwegen bij Denemarken voorstellen de Sont, de Grote en de Kleine Belt.
De heraldische kroon is er met toestemming van de Deense Koninklijke familie op afgebeeld en Royal Copenhagen is de enige firma die dit insigne op haar producten mag voeren.

Het merkteken zou het idee zijn geweest van Koningin Juliane Marie die de oprichting van de firma heeft gesteund.
Het bedrijf, geleid door de Deense scheikundige Heinrich Moller, genoot de financiŽle steun van de Koninklijke Familie, die het een kwestie van nationale trots achtte, dat Denemarken tot de porselein producerende landen behoorde.
De Koninklijke Familie bezat oorspronkelijk een merendeel van de aandelen.
Vier jaar later kocht Koning Christiaan VII de overige aandelen en gaf het bedrijf zijn
tegenwoordige naam.
Het bleef een staatsbedrijf tot 1868.

Eťn van de meest gezochte werkstukken van keramische kunst is het Flora Danica  
tafelservies, dat in 1789 oorspronkelijk door kroonprins Frederik werd besteld - vermoedelijk om cadeau te doen aan de Russische Keizerin Katarina II die overleed voor het geleverd kon worden.
Het doet nu uitsluitend dienst bij gala-gelegenheden en 1500 van de 1800 delen van dat servies zijn nog steeds in gebruik.

Flora Danica is een ontwerp dat nog steeds in productie is en de fraai met de hand geschilderde decoraties zijn exacte kopieŽn van de oorspronkelijke gravures.